HTML

A firkász, a vegyész és a bölcsész hegyi kalandjai

A firkász, a vegyész és a bölcsész, cimboráikkal együtt az elmúlt néhány évben begyűjtöttek jó pár élményt jó pár hegyen. Most elérkezettnek látták az időt arra, hogy ezeket közre is adják. Reményeik szerint szórakoztató formában. Vélemény, ötlet, tetszésnyilvánítás, fikázás, egyéb - vagy kommentbe, vagy ide: endorfin.k.e@gmail.com

Friss topikok

A Ziller-völgy Matterhornja - Zsigmondy-csúcs, 2011, 1.0

2011.08.05. 00:13 hunquintil

Hegyünk névadójáról elég szűkszavúan emlékeznek meg a netes források, pedig igazán sokkal többet érdemelne, hiszen Dr. Zsigmondy Emil olyan életutat járt be, ami valódi, ünnepelt legendává tette volna, ha a 20. században születik.

Kezdjük mindjárt azzal, hogy jóképű csavargó volt: a kép alapján, amit sikerült róla előtúrnom, meggyőződésem, hogy a bécsi medikák és ápolónők szívesen ábrándoztak arról a leányszobák intim magányában, hogy egy-egy hegymászóút után milyen speciális frissítő terápiával fogadnák megfáradt hősünket. 

 

 

 

Mert amúgy Bécsben végezte el az orvosi egyetemet.

Aztán említsük meg azt, hogy szenvedélyes sportember volt: 13 éves korában kötelezte el magát az alpinizmus mellett, és életében száznál több csúcsot mászott meg, közülük többet is elsőként. Ezek közé tartozott az egészen addig megmászhatatlannak tartott Feldkopf, a Ziller-völgyben, Tirolban (3089 méter a tengerszint felett). 1879-ben mászta meg bátyjával, Ottóval.

A menőség-faktort természetesen csak fokozza, hogy korát messze megelőzve a vezető nélküli mászást tartotta az alpinizmus igazán tiszta formájának.

Végül nem mehetünk el szó nélkül a tény mellett, hogy fájdalmasan fiatalon halt bele a szenvedélyébe: 24 éves volt, amikor a Francia-Alpokban lezuhant. Összehasonlításképpen: James Dean pontosan ugyanennyi idősen halt meg, és akkor a 27-esek klubjáról (feat. Jim Morrison, Jimi Hendrix, Kurt Cobain) még nem is beszéltünk. 

Dr. Zsigmondy Emil 1885-ben halt meg.

Azóta a tisztelettudó zillertaliak a Feldkopfot – bár nem is igen tudják kiejteni ezt a nevet - Zsigmondy-csúcsnak hívják. A nevét őrzi még a Dolomitokban a Zsigmondy-gerinc és a Zsigmondy-hütte, illetve a Meije-n - a hegyen, ahol ereszkedés közben a halálba zuhant - a Zsigmondy-csorba.

A magyar hegymászó szövetség által odaítélhető egyik legrangosabb elismerést róla nevezték el Zsigmondy-plakettnek.

 

Az emlékplakett létrehozásakor kikötötték az alapítók, hogy a plakettet kizárólag olyan valaki adhatja át, aki maga is járt már a Zsigmondy-csúcson. Mászó körökben tartja magát egy történet, miszerint akadt egy olyan időszak a szövetség történetében, amikor nem akadt senki, aki megfelelt volna ennek a kritériumnak.

Nem dédelgetünk olyan ambíciókat magunkban, hogy egy szép napon majd mi fogjuk bárkinek is átnyújtani a Zsigmondy-plakettet. Az viszont egyértelmű volt, hogy egy ilyen kaliberű csúcsot, amit egy ilyen kaliberű MAGYAR alpinistáról neveztek el, meg kell másznunk. 

A beszámoló is előbb-utóbb el fog készülni róla, addig a szavak helyett beszéljenek a képek:

(Folyt. köv)

Szólj hozzá!

Címkék: ausztria endorfin hobbi alpok zillertal zsigmondy

A bejegyzés trackback címe:

https://endorfin.blog.hu/api/trackback/id/tr43126902

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása