HTML

A firkász, a vegyész és a bölcsész hegyi kalandjai

A firkász, a vegyész és a bölcsész, cimboráikkal együtt az elmúlt néhány évben begyűjtöttek jó pár élményt jó pár hegyen. Most elérkezettnek látták az időt arra, hogy ezeket közre is adják. Reményeik szerint szórakoztató formában. Vélemény, ötlet, tetszésnyilvánítás, fikázás, egyéb - vagy kommentbe, vagy ide: endorfin.k.e@gmail.com

Friss topikok

Endorfin

2009.11.17. 16:26 hunquintil

Örömmel jelenthetem be, hogy az Endorphine Adventure Crew tevékenysége végre felkerült az internetre is. Kicsit ciki, hogy még magyar nevünk nincs, de valahogy nem sikerült benne megegyezni van magyar nevünk is, csak elfelejtettem, hogy végül miben maradtunk. Persze ami késik az nem múlik: Endorfin Kalandsport Egylet. Eszterince keze nyomán pedig végre a logónk is elkészült. Hajtás után az fog kiderülni, hogy a kémiának pontosan mi köze van a hegyi sportokhoz.

Az endorfin erős fájdalomcsillapító, kábulatot, boldogságérzetet okoz, akárcsak az ópium vagy a morfium, de  hasonló függőséget is okoz.
A szervezetben a hosszú megterhelés után, egy sikeresen elvégzett feladat hatására endorfin szabadul fel.

A hétköznapokban emlegetett endorfin a beta-endorfin: 31 aminosavból felépülő peptid, aminosavszekvenciája (elsődleges szerkezet) a következő:
Tyr Gly Gly Phe Met Thr Ser Glu Lys Ser Gln Thr Pro Leu Val Thr Leu Phe Lys Asn Ala Ile Ile Lys Asn Ala Tyr Lys Lys Gly Glu
A kriksz-krakszok feloldása:
Tyr=tirozin
Gly=glicin
Phe=fenilalanin
Met=metionin
Thr=treonin
Ser=szerin
Glu=glutaminsav
Lys=lizin
Gln=glutamin
Pro=prolin
Leu=leucin
Val=valin
Asn=aszparagin
Ala=alanin
Ile=izoleucin
 
A térbeli, tehát a másod- és harmadlagos szerkezetre vonatkozóan eltérő vélemények vannak, különböző körülmények (oldószer, hőmérséklet) között más és más. Az biztos, hogy amikor hat, akkor felveszi a funkciója betöltéséhez szükséges térbeli szerkezetet, mert a receptorhoz való kötődés csak meghatározott „konformáció”-ban lehetséges.

Induljunk el a másik szálon is: mi az élvezet a hegymászásban?

Felmenni a hegyre? Lejönni egy darabban? Elfáradni? Kicsúszni? Megfogni egy kicsúszást? Az adrenalinbomba, ami ezzel jár? A felhők, amikben közlekedünk (és néha eltévedünk)? Esetleg a vakító napsütés? A hajnali csillagos égbolt? A csúcs-csoki? A sör/spritzer a hüttében? A társaság? A kucorgás a sátorban? A gázfőző körüli kuporgás, miközben olvasztjuk a havat? Élvezni a panorámát? A pancsolás a jéghideg hegyi patakban? A hó sercegése a hágóvas fogai alatt? A küzdelem felfelé menetben minden egyes lépésért?

Külön külön egyik sem. Ha viszont ezek összeadódnak, bizony beindul a kémia. Nos, mi ezt keressük és igyekszünk minden percét kiélvezni.

 

Szólj hozzá!

Címkék: hegymászás endorfin

A bejegyzés trackback címe:

https://endorfin.blog.hu/api/trackback/id/tr61532134

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása