HTML

A firkász, a vegyész és a bölcsész hegyi kalandjai

A firkász, a vegyész és a bölcsész, cimboráikkal együtt az elmúlt néhány évben begyűjtöttek jó pár élményt jó pár hegyen. Most elérkezettnek látták az időt arra, hogy ezeket közre is adják. Reményeik szerint szórakoztató formában. Vélemény, ötlet, tetszésnyilvánítás, fikázás, egyéb - vagy kommentbe, vagy ide: endorfin.k.e@gmail.com

Friss topikok

Na ez a nem mindegy...

2010.03.10. 23:10 hunquintil

Lassan készül az írott-kői síkaland beszámolója is (a hangsúly a lassan-on van), de addig is - mintegy kedvcsinálónak az előttünk álló szezonra - hajtás után itt lesz egy jó kis videó. 

Amit látunk: sziklamászás,  homokkövön, az Elba mentén. Siegfried Johne az Augustinhangel nevű, VIIa nehézségű utat tolja elölmászásban. Virtigli homokköves mászás ez, klasszikus stílusban: emberünk 8-10 méterenként tud egy-egy köztest rakni. Ugyebár az Elbánál a homokkövekre nagyon vigyáznak, ezért nincsenek szétfurkálva, ha akad egy-egy homokóra, azt meg lehet fűzni, esetleg csomóéket lehet begyömöszölni valami repedésbe, és ezzel vége is - ha egy ilyenbe beleesik valaki, 16-20 métert pottyan lefelé. Brrrrrr, belegondolni is kemény. Tegyük hozzá gyorsan, azért a biztonság kedvéért Herr Johne mellest is hord, és azt a kevés homokórát mintaszerűen fűzi meg. Hősünk - lehet hogy ő az új példaképem? - bemutatja hibátlan kéménytechnikáját, felvillantja a sziklamászó-repertoár alapvető trükkjeit, prezentálja, hogyan kell piaz-technikával mászni, és a neccesebb szakaszokon is megfontoltan, okosan, gyakorlott mozdulatokkal halad át. Kultúrált, összeszedett és magabiztos - igazi örömmászást láthatunk. Bár több kötélhossz az út, nem váltott mászással halad a parti, végig emberünk vezet; ennél a mászásnál a másodmászó (teljesen tisztában lévén alárendelt szerepével) diszkréten meghúzódik a háttérben. 

Azonban ezeket a jelzőket elég sok mászásról el lehet mondani, és manapság egy komoly sziklamászó számára a VII-es nehézségi fokozat nem is annyira egetverően erős. Hogy akkor mégis mi mondatja velem, hogy ez a mászás egyedi zsenialitásával úgy emelkedik ki a többi közül, mint villanypózna a búzatáblából?

Tovább után kiderül.

Az igazán nagy truváj: Herr Johne mindezt 77 évesen adja elő... Ennyi, pont. Onkel Siegfried, maxi riszpekt Neked, und Berg heil!

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://endorfin.blog.hu/api/trackback/id/tr991830168

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása