HTML

A firkász, a vegyész és a bölcsész hegyi kalandjai

A firkász, a vegyész és a bölcsész, cimboráikkal együtt az elmúlt néhány évben begyűjtöttek jó pár élményt jó pár hegyen. Most elérkezettnek látták az időt arra, hogy ezeket közre is adják. Reményeik szerint szórakoztató formában. Vélemény, ötlet, tetszésnyilvánítás, fikázás, egyéb - vagy kommentbe, vagy ide: endorfin.k.e@gmail.com

Friss topikok

A hegymászás öl

2014.07.26. 00:24 hunquintil

A hegymászás halálos. Mindenki tudja, nem is érdemes rá szót vesztegetni. Anyák klasszikus rémálma, hogy a gyermekük elkezd egyszer hegyet mászni, és kész: akkor már csak percek választják el a drámai haláltól. Pedig hegyet mászni semmivel sem veszélyesebb, mint bármi más. Egy valamiben tudnak többet a hegyek: a hülyék sokkal drámaibban tudnak a hegyen meghalni, mint egyéb tevékenységek közben.

Megint meghalt egy magyar mászó a Himalájában, jön a legújabb hír. (Tekintsünk el attól az apróságtól, hogy a Pamírban halt meg, épp a Lenin-csúcson. Na most a Pamírt a Himalájának nevezni az nagyjából olyan, mintha a budai hegyeket nemes egyszerűséggel a Zempléni hegység nyúlványának titulálnánk.)

Hát igen, a hegymászás veszélyes üzem. Főleg, ha megnézzük, pontosan mi is történt:

„Kicsúszott snowboarddal a Lenin-csúcson. Az ismert győri építőipari vállalkozót néhány éve kezdte el érdekelni a hegyek világa és a téli sportok. Egy helyi vezetővel és három magyar társa közül az egyikkel indultak a csúcsra, de 6400 m-ről visszafordultak. A […] nyeregtáborban deponált deszkájához visszatérve elvált a többiektől és azzal kísérelte meg a lesiklást az északi hegyoldalon 6000 méterről. A jégletörésekkel és gleccserhasadékokkal szabdalt lejtő alján súlyosan összetörve 5700 méteren találták meg, ahonnan a helyiek leszállították.” (Forrás: komarnicki.hu)

Egy csúcsmászási kísérlet (akár sikerül, akár nem) ebben a magasságban pont a megfelelő lehetőség arra, hogy maradéktalanul ki tudja pihenni magát közben az ember. Épp annyira, hogy utána még ismeretlen terepen neki tudjon indulni deszkával a lejtőnek. Annak a lejtőnek, amiről a néhány év minden tapasztalatával a háta mögött megbízhatóan meg tudja állapítani, hogy biztonságosan lehet rajta csúszni… Most akkor biztos, hogy a hegy ölt? Persze vannak olyanok, akiknek a magashegyi freestyle kiadja, de 6000 méteren egy rejtett gleccserhasadékokkal teli meredek hegyoldalban snowboarddal veretni alapvetően olyan tempó, ami néha nagyon nem adja ki.

A hegymászás számtalan szempontból biztonságosabb, mint a foci, de ezt anyánk sosem hinné el (Neymar törött gerince? Smafu!). Én sem mondom egy szóval sem, hogy engem nem érhet baj. Simán becsaphat egy villám a vasalt útban, beszakadhat alattam egy hóhíd, leomolhat az ösvény a lábam alatt, egy sporttárs akaratlanul a fejemre rúghat egy sziklát. Előfordulhat, hogy nem a sporttársak, hanem a hegyi kecskék omlasztják a fejünkre a köveket, a vihar hamarabb odaér, mint ahogy számítottunk rá, vagy egyszerűen csak megbotlunk, mert könnyebben visz félre a szemünk, ha a tájban gyönyörködünk.

Egy szóval sem állítom persze, hogy én majd tutira megúszom. Igyekszem figyelni, de nekem is többször volt már szerencsém. Anélkül nem megy, de az még a gyalogláshoz is kell – volt egy kollégám, aki a tökéletesen sík és akadálymentes szerelőbeton padlón ficamította ki a bokáját. Van, hogy benyaljuk, máskor meg szerencsénk van, felesleges az állandó, általános para.

A hegyek tényleg kegyetlenül elbánnak a hülyékkel, hogy most munkanéven idevegyük azokat is, akik csak a felelőtlenségi értelemben hülyék, egyébként simán lehetnek okosak. Csak elmennek a hegyekbe, szuper a hangulat, életük kalandja, végtelen a tér, itt lehet igazán kitolni a határainkat és nagyot villantani, és úgy egyáltalán, YOLO. De a hegymászás a kívülállók számára továbbra is félelmetes, majdnem annyira, mint mondjuk a közlekedésben a statisztikailag betonbiztos közlekedési eszköz, a repülő.

Sonny Barger örökbecsű, bár nem kevéssé demagóg analógiáját kiforgatva a hegymászás biztonságos, az igazán veszélyes a fürdőkád. Hiszen a statisztika szerint fürdőkádban sokkal többen halnak meg, mint a hegyekben. És tessék, mégis milyen sokan fürdenek! A fürdés önmagában nem is akkora baj; az teszi a fürdést életveszélyessé, hogy nem félünk tőle, pedig a félelem és az óvatosság jó barát, a hegyek között is vigyáz ránk.

(A bejegyzés alapjául Winkler Róbert Motorozni halálos című publicisztikája szolgált. Az eredeti cikket itt lehet elolvasni, érdemes.)

Szólj hozzá!

Címkék: hegymászás túrasízés Pamír Lenin-csúcs

A bejegyzés trackback címe:

https://endorfin.blog.hu/api/trackback/id/tr86545515

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása