HTML

A firkász, a vegyész és a bölcsész hegyi kalandjai

A firkász, a vegyész és a bölcsész, cimboráikkal együtt az elmúlt néhány évben begyűjtöttek jó pár élményt jó pár hegyen. Most elérkezettnek látták az időt arra, hogy ezeket közre is adják. Reményeik szerint szórakoztató formában. Vélemény, ötlet, tetszésnyilvánítás, fikázás, egyéb - vagy kommentbe, vagy ide: endorfin.k.e@gmail.com

Friss topikok

Lenin-csúcs 2.0

2014.07.22. 00:18 hunquintil

Azt már tisztáztuk, hogy a Lenin-csúcs esetében a két legfőbb nehézséget az időjárás és magasság jelenti. Az alaptábor 3600 méterrel van a tengerszint felett, a csúcs 7100 méter. A kettő között tehát egy jó 3500 méternyi szintemelkedéssel kell számolni. Összehasonlításképpen ez nagyjából ugyanakkora, mintha az ember a MontBlanc-t mászná meg Chamonix-ból indulva. Az alapvető különbség az, hogy itt a kiindulási pont van olyan magasságban, mint az Alpok átlagmagassága. Szükséges tehát az akklimatizáció. terv_blogba.jpgLaca mérnöki pontossággal egy tüchtig kis tervet össze is dobott erre: a piros pontok jelzik az adott napon elérendő magasságot, a kék pontok pedig azt, hogy az adott napon milyen magasságban fognak aludni.

A népszerűség és a viszonylagos könnyűség érdekes (és izomszaggató) vadhajtásokat eredményez. A tendencia megvan világszerte: nekünk, magyaroknak van egy Németh CsabinkEurópának ott van ugye az UTMB, amire az oroszok válasza pedig a Skyrunning Series. A sorozat egyik állomása: fuss fel a Lenin-csúcsra! (Mondjuk egy átlagos hobbimászó számára, akit - miközben épp a tüdejét kiköpve caplat felfelé a Lenin-csúcsra - megelőz egy fürge zergeként szökellő futó 6000-6500 méter tájékán, nagyjából pont olyan demoralizáló lehet az élmény, mint a Mont Blanc-on találkozni a gerilla-jacuzzisokkal…)

Ha jó idejük lesz a srácoknak, a statisztikák alapján amúgy jó esélyük lesz elérni a csúcsot: csak 2013-ban 147 sikeres csúcstámadást regisztráltak. A statiszikákat az az utazási iroda vezeti, amelyik a táborláncot üzemelteti; pontosabban ők azok, akik a táborlánc üzemeltetése mellett a mászók ügyes-bajos dolgait intézik, az odaúttól egészen a visszaútig mindent egy kézben tartva. Szóval ez a cég vezeti a statisztikákat, de azt jól felfogott üzleti okok miatt természetesen nem kötik a nagyvilág orrára, hogy a 147 sikeres megmászás mellé hány sikertelen társult.

Az üzemeltetést nagyon magas fokon űzik, ebben persze valóban komoly segítség az is, hogy az alaptáborig el lehet jutni gépjárművel. Na szóval, az alaptáborban a sátrak szériatartozéka a parketta, az áram, és a matracos ágyak. Az alaptábori wellnesz-csomaghoz jár a napi háromszori étkezés, illetve a fürdő és/vagy zuhany is (és nem akarok nagyot mondani, de mintha szauna is lenne), így a mászóknak tényleg elegendő kizárólag a regenerálódással és az akklimatizációval törődni. De továbbmegyek: még az egyes táborban, 4400 méteres magasságban is van áram, jár a napi háromszori étkezés az étkezősátorban, sőt, még itt is kétféle menüből – normál és vegetáriánus(!!!) – lehet választani.  Hiába no, ahol kereslet van, ott előbb-utóbb a kínálat is megjelenik.

Ja, igen, azt se felejtsük el, hogy a hegyi vezetőket (manapság divatos kifejezéssel élve: az úgynevezett „mászótársakat”) is ez a cég utalja ki a túrázók mellé – és ezen a ponton külön meg kell említenünk azt is, hogy az endorfinos fickók természetesen hegyi vezető nélkül – bár az infrastruktúrát igénybe véve – fogják megmászni a hegyet.

A végére bónusznak egy kép a fiúk tervezett útjáról (a piros jelzést fogják követni). útvonal_blogba.jpg

Szólj hozzá!

Címkék: hegymászás endorfin hobbi expedíció Pamír Lenin-csúcs

A bejegyzés trackback címe:

https://endorfin.blog.hu/api/trackback/id/tr236530831

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása